Braketler
DiÅŸlerin üzerine kompozit bir yapıştırıcı ile yapıştırılan ve ark tellerinin kuvvetini diÅŸlere aktarmaya yarayan parçalardır.
​
Materyal olarak metal ve porselen olarak ikiye ayrılabilir. Porselen braketler beyaz oldukları için daha estetik olsalar da metal braketlere göre bazı mekanik dezavantajları vardır.
​
Çalışma prensibine göre de braketleri geleneksel ve kendinden baÄŸlanan (kapaklı) braketler olarak ikiye ayırmak mümkündür. Geleneksel braketler ark telinin metal ya da elastik bir ligatür ile baÄŸlanma prensibi ile çalışırken kendinden baÄŸlanan braketler özel kapak mekanizmaları sayesinde ligatürlemeye ihtiyaç duymamaktadır. Bu durum sürtünme kuvvetini azaltmakta ve bazı durumlarda seans sayısı ile bereber tedavi süresini kısaltabilmektedir.
Geleneksel braket
Kendinden baÄŸlanan braket
Porselen braketler
Ark telleri
Ark telleri gerekli kuvveti oluÅŸturarak diÅŸlerin hareketini saÄŸlamaktadır. Ortodontide en çok kullanılan teller nikel-titanyum , paslanmaz çelik ve titanyum-molibden tellerdir. Farklı materyal ve kalınlıkta ark telleri ihtiyaç doÄŸrultusunda braketlerin içine yerleÅŸtirilerek istenen hareketin yaratılması saÄŸlanır.
Ark telleri
Elastikler
Ortodontide kullanılan çeÅŸitli elastikler ark tellerinin braketlere baÄŸlanması, diÅŸler arasındaki boÅŸlukların kapatılması ve aynı ya da karşıt çenelerdeki diÅŸ ya da diÅŸ gruplarının birbirinden destek alarak hareket ettirilmesini saÄŸlar.
Renkli elastik ligatürler
Mini-vidalar
Ortodontik mini-vidalar çene kemiÄŸinin içine lokal anestezi ile yerleÅŸtirilen ve kemik desteÄŸi alarak diÅŸlerin daha öngörülebilir bir ÅŸekilde hareket ettirilmesine olanak saÄŸlayan metal parçalardır. Kullanımları gittikçe artmakta ve doÄŸru kullanımda tedavilerde büyük avantajlar saÄŸlamaktadırlar.
Ortodontik mivi-vidalar